Ayam kung pao aka ayam masak cendawan shitake

Bismillahirrahmanirrahim

Hari ni kita masak ayam kung pao.
Rasanya dah pernah masak menu ni tapi namanya lain.
Nampak ringkas dan cepat aje resepi ni, mari kita cuba.
Sambil menunggu ayam masak dalam kuali tu, kita curi-curi masa menyalin resepi dalam blog ni.  
Selama ni, asyik 'print screen' resepi di dalam handphone, lelama penuh album gambar..dah 'favourite' kan pun tak jumpa carik.
Maka, kali ni kita cuba semadikan dalam blog terus. hihi

Resepi ini diperoleh daripada blog Resepi Nennie Khuzaifah dan saya ubahsuai sedikit mengikut keperluan. Terima kasih kepada empunya resepi. Semoga berpanjangan pahala anda.

Bahan-bahan:

setengah ekor ayam anggaran 500gm dipotong kecil (kita gunakan peha ayam)
cendawan shitake kering secukupnya (terpulang seberapa banyak anda ingin gunakan, rebus, tos dan potong)
5 sudu besar sos tiram atau secukupnya
4 sudu besar kicap manis atau secukupnya
1 sudu kecil minyak bijan
1/2 cawan biji gajus (sangai terlebih dahulu)
sebiji bawang besar dimayang
2 biji cili merah (kita gantikan dengan lada kering merah direndam dan dipotong kasar)
garam
secawan air

Bahan kisar:
2 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3cm halia

Cara-cara:
1. Panaskan kuali, masukkan minyak untuk menggoreng dan tumis bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan sos tiram dan cendawan shitake, kacau seketika.
3 Masukkan pula ayam, kacau lagi.
4. Masukkan air sekadar tenggelam ayam, masukkan pula kicap dan minyak bijan. Kacau lagi dan biarkan mendidih. Kita tutup kualinya dengan penutup supaya ayam mudah empuk.
5. Masukkan pula gajus, bawang merah dan lada kering.
6. Perasakan dengan garam dan tutup api dapur setelah ayam benar-benar masak. Jika inginkan kuah yang pekat, biarkan pada api kecil dan penutup kuali dibuka.

Baiklah. Ayam kita dah masak dalam kuali tu. Kita kongsi gambar sikit. hihi. Selamat mencuba!






Comments

Popular Posts