Rendang ayam

Bismillahirrahmaniraahim

Kali ini kita ingin kongsikan menu rendang ayam. Salah satu menu kegemaran keluarga . Cara penyediaannya juga sangat mudah.

Menu asal adalah rendang ayam Chef Wan. Anda boleh mendapatkan resepinya terus daripada Mini Cookbook Chef Wan tetapi kita perolehinya daripada blog Secuit Rasa. Terima kasih kepada pemilik blog tersebut, semoga Allah gandakan ganjaran berkongsi ilmu masakan anda.

Uniknya menu Chef Wan ni beliau menggunakan Thai Sweet Basil yang mana sukar untuk mendapatkannya di bumi Abu Dhabi ini, maka kita menggantikannya dengan daun salam (bay leaves).


Bahan-bahannya:
500 g ayam yang dipotong kecil
1 sudu teh lada hitam dikisar kasar
2 batang serai ketuk
2 keping asam keping
3 hingga empat helai daun limau purut dibuang bahagian tengah daun untuk bau yang lebih kuat
1 cawan santan
1 cawan air
3 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula melaka
Garam secukup rasa
Sehelai daun salam (bay leaves)
Anggaran 4 sudu besar minyak masak

Bahan kisar:
8 biji bawang merah kecil
10biji bawang putih
5 biji cili padi thai (ikut tahap kepedasan anda)
6biji cili kering
Seinci halia
Seinci lengkuas
Kunyit hidup untuk warna dan rasa rendang yang lebih ummph.

Cara-caranya:
1. Sediakan bahan-bahan untuk dikisar dan kisar sebati. Ketepikan.
2. Panaskan minyak , masukkan bahan kisar dan goreng sehingga pecah minyak.
3. Masukkan ayam dan kacau mesra seketika.
4. Masukkan lada hitam, serai, daun limau purut, daun salam, asam keping, santan dan air.
5. Kacau rata dan biarkan mendidih dan sehingga ayam masak.
6. Masukkan kerisik, garam dan gula melaka. Kacau lagi dan biarkan mendidih lagi sehingga kuahnya menjadi pekat.
7. Biarkan beberapa minit dengan api kecil , renehkan, tutup api dan sedia dihidang bersama nasi putih, nasi lemak atau pulut kuning.  


Comments

Post a Comment

Popular Posts