Bila Puding dah jadi Lasagna

Bismillahirrahmanirrahim 

Bila sembang whatsapp dengan group kawan sekolah,yang semuanya dah jadi mama, mummy dan ibu, topik hangat adalah menu masakan. Kalau sorang dah mulakannya, semua pakat minta resipi. heheh..itu belum masuk bulan Ramadhan. hahaha... 

So, nak jadikan cerita, semalam 21May2013, sembang-sembangla memasing masak apa. tetiba tekak rasa mendesak dan otak mula tayang imej lasagna. Tanya pada Norrul 'Ain tentang resipi lasagna mudah. memang mudah sampai MrsRedGarlic pun setuju. Kat rumah semua bahan ada kecuali kepingan lasagna. Ada roti aje, maka dicadangkan agar membuat puding roti, tapi takdak kastard. Tapi nekad nak buat jugak, kita buat lasagna, gunakan roti yang dah disalut telur. ahahhh...kita buat dia kan? so this is it..hasil perbincangan dengan kengkawan yang bagi idea hebat..terima kasih !! :)


Bahan-bahan:

bawang putih
bawang besar
daging burger ayam/ daging cincang/seafood
sosej ayam
tomato
lada merah/lada hijau/cili api/semuanya
sos cili
garam
Sliced Cheese/Parmesan Cheese/kedua-duanya
telur
basil/Parsley/Thyme/oregano dalam botol/ semuanya
pepper

Tatacara masakan: 

1. Potong dadu semua bahan. Panaskan dalam kuali dengan sedikit mentega. Tumis bahan-bahan asas dulu, baru masukkan bahan utama daging/seafood san sosej. Setelah masak padakan api, biar sejuk. 

2. Atas papan pemotong, lenyekkan kepingan roti biasa yang dimakan hari-hari tu..

3. Dalam mangkuk pula, pecahkan telur , taburkan basil/parsley/oregano/thyme dan pepper. Pukul telur hingga sebati. Rendamkan roti tadi ke dalam mangkuk telur tu.

4. Panaskan oven pada suhu nak masak lasagna tu. Ambil loyang/mangkuk tahan bakar ikut size dan sukatan bahan yang anda siapkan, kalau loyang, salut dgn mentega supaya tak melekat nanti hasilnya. 

5. Mulakan buat lapisan lasagna dengan isinya dahulu. selang-selikan dengan susunan roti yang disalut telur. Lapisan akhir should be roti. 

6. Sebagai penutupnya, susun cheese ikut kreatif memasing,nak koyak dulu ke atau nak tabur gitu. Nak tabur cheese parmesan parut pun boleh. 

7. Bakar selama 20-30 minit ikut level oven memasing. 

Dah siap, makan ler masa sejuk.senang nak potong. Dap dap dappp kata Muiz. 

Walau ropamu kurang menarik, tatapi rasamu ... dapppp. 


Lasagna Klasik Studio6 
 



 
 

Comments

Popular Posts