Sup Ayam Studio6

Koleksi gambar dari instaDaily kita. hehehe

Bismillahirrahmanirrahim

Kita berani nak tepek sticker 'the best' tu sebab kita rasa ni sup ayam paling sedap yang kita buat sejak setahun bergelar full time housewife nih. lalala..

Res-uh-pee nya adalah seperti berikut:

Ayam yang dah dibersihkan dan dipotong
sebiiji bawang besar dihiris
3 ulas bawang putih dihiris
halia dihiris
cili api dipotong memanjang, buang bijinya
sayur kentang/ lobak dipotong ikut suka
rempah sup ( kayu manis,bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih, serbuk jintan putih dan black pepper )
Bahan hiasan seperti daun sup.

Tatacara masakan:

1. Rempah direndam dalam air panas mendidih untuk dapat rasa yang lebih ummph. Bila air dah suam, keluarkan rempah ratus empat beradik, tinggalkan sebuk jintan putih dan blackpepper dalam air tu. FYI, sini xde sup bunjut, tapi cara ni memberikan rasa sup yang lebih pure...lebih klas-ik gitu.
2. Panaskan periuk, tuang sedikit aje minyak masak. Dah panas, tumiskan rempah ratus empat beradik tadi. dah harum, masukkan hirisan bawang, halia dan cili api. Masak hingga layu. api sederhana je.
3. Masukkan ayam, kacau seketika, tutup periuk dan biarkan hingga jus ayam keluar.
4. Masukkan air rendaman rempah tadi untuk jadikan sup. Kalau kurang, tambah lagi air ye.
5. Masukkan garam sebagai bahan perasa. Pandailer kome adjust mana yang kurang rasanya tu..nak tambah kiub ayam kah, atau tambah black pepper, atau pepper..
6. Masukkan sayur-sayuran.
7. Bila dah siap supnya, taburkan bahan penghias. tutup periuk supaya keharumannya mesra dgn sup. Kat sini, kita gunakan parsley ready made dalam botol aje...

Dah siap pun. Berselera Muiz makan. :)




Comments

Popular Posts